فهرست مطالب

الهیات و فلسفه معاصر - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه الهیات و فلسفه معاصر
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیدرضا شریعتمداری* صفحات 5-19
    قرن چهارم هجری را از نمایان ترین ادوار تاریخ و تمدن مسلمانان از لحاظ تنوع فکری و آزاداندیشی مسیولانه دانسته اند. این دوره را می توان دوره مجالس آزاد علمی و فلسفی به دور از تعصب ها و مرزبندی های مرسوم در جوامع دینی نامید که در عین حال با برخی از حلقات فکری عصر جدید که آزاداندیشی را در برابر تعهد به دین و وحی تلقی می کنند، تفاوت دارد. اگر جوهره آزاداندیشی را انسان گرایی و عقل گرایی بدانیم، باید چهارمین قرن هجری را از آزاداندیش ترین ادوار تاریخ بشری بدانیم که قرن ها پیش از نوزایی مغرب زمین، با دغدغه انسان زیست کرد و میدان را در برابر عقل انسان باز گذاشت، اما هرگز میان این تفکر باز و آزاد در باب دلمشغولی های انسانی و تعلق خاطر به دین و مذهب ناسازگاری ای ندید. از این رو این سخن برخی از اندیشه نگاران قرن چهارم جا دارد که انسان گرایی این دوره انسان گرایی دینی بود و عقل گرایی اش، همان طور که از میراث بشری و علوم الاوایل بهره می برد، به داده های وحیانی هم معتقد و متکی بود و البته از هم سخنی و گفت وگو با ملحدان و دین گریزان هم ابایی نداشت. هدف این مقاله تبیین ابعاد این آزاداندیشی دینی و نشان دادن مشخصه ها و بنیادهای نظری آن است که مهم ترین این بنیادها همان انسان گرایی و عقل گرایی است. این دوره را دوران مجالس و حلقات علمی می دانند. این اثر می خواهد نسبت این مجالس و اساسا نسبت مجلس محوری و گفت وگومداری این دوره را با آزاداندیشی نشان دهد.
    کلیدواژگان: آزاداندیشی دینی، انسان گرایی، عقل گرایی
  • علی مهجور*، هانیه علی اصغری صفحات 21-40
    این مقاله نخست نگاه آگوستین به موضوع زمان را می کاود و اثبات می کند که از منظر آگوستین ماهیت زمان، ماهیتی ذهنی است نه عینی. تبیین او از امتداد زمان این است که در واقع ذهن ما است که با توجه به گذر زمان، برای زمان حال امتداد را تصور می کند. به باور آگوستین، واقعیت این است که آنی که می آید و آن پیشین را معدوم می کند، امتدادی ندارد. طولانی بودن یا کوتاه بودن آینده نیز چیزی جز انتظار ما نیست که ذهن، آن را به زمان نسبت می دهد. پس از اثبات ذهنی بودن زمان، جایگاه زمان در الاهیات و نیز ارتباط زمان با خداوند از دیدگاه آگوستین بررسی می شود. با توجه به نفی عینیت زمان، آنچه برای انسان به عنوان زمان مطرح است، برای خداوند مطرح نیست و از این رو خداوند بر زمان انسان مقدم است.
    کلیدواژگان: ماهیت زمان، متافیزیک زمان، سرمدیت، آگوستین، کتاب اعترافات، نسبت خدا با زمان
  • علی عبدی*، محمدمهدی علیمردی صفحات 41-59

    این مقاله پس از توصیف ماهیت اخلاق مراقبت و تحلیل کارایی ممتازش در مقایسه با نظریه های پیشین در حوزه اخلاق، بحث انتقادی خود را درباره دشواری های پیش روی این نوع از اخلاق مطرح می کند. نتیجه حاصل از این بحث و ملاحظه انتقادی این است که اخلاق مراقبت ابتدایا بر اساس دیدگاه موقعیت محور و در برابر نظریه های مبتنی بر عدالت طرح ریزی شده است، بدین معنا که در نظریه مراقبت نوعی خصوصی سازی اخلاق در مقایسه با عدالت عمومی وجود دارد. البته نقطه بحث انگیز اخلاق مراقبت در توسعه بی رویه حوزه رفتار (از اخلاق مداری شخصی، ارفاقی، و شفقت محور) به حوزه عدالت اجتماعی، مبادلاتی و محاسبه محور است. بنابراین، با بهره گیری از تلاش های رالز در نظریه عدالت، و نیز امتداد آن در لیبرالیسم سیاسی، به نظر می رسد می توان نظریه مراقبت را متمم نظریه های عدالت محور، متاخر از این نظریات و در واقع برای تفکیک و تمایز حداکثری میان حقوق و اخلاق دانست.

    کلیدواژگان: اخلاق مراقبت، حریم خصوصی، حوزه عمومی، فضیلت گرایی، نظریه عدالت
  • جمال بابالیان*، هادی معمارکوچه باغ، سید ضیاالدین علیانسب صفحات 61-80

    در این پژوهش تبیین اشراقی از مقوله مرگ را مطرح می کنیم و می کوشیم با تبیین مبانی صدرایی بر اساس علم النفس و با روش تحلیلی توصیفی به این حقیقت توجه کنیم که نفس دارای جوهر «نوری» در عالم اعلا و جوهر «ناری» در عالم ادنا است و مبدا پیدایش قوای جسمانی و ماده برای هر حقیقتی در عالم آخرت است. صدرالدین شیرازی با تعمیم در معنای مرگ، مفهوم جدیدی از آن مطرح می کند که همان فانی شدن هر سافل در عالی است. او سریان مرگ را در کل پیکره نظام هستی یادآور می شود و در نهایت نتیجه می گیرد که عالم تکوین در باطن دارای تنوع دم به دم از زوال و فعلیت است و حقیقت مرگ جداشدن اوصاف شیء است نه ذات شیء؛ همچنین، قاعده اساسی در ظهور مرگ، انهدام بنای ظاهری دنیوی است که ناریت نفس با نفخ عزراییلی خاموش می شود و نفس به عالم قدس قدم می گذارد.

    کلیدواژگان: صدرالدین شیرازی، مرگ، شواهد الربوبیه، نفس، نفخ عزرائیلی
  • امیر دیوانی* صفحات 81-101

    این مقاله پاسخ به این پرسش است که: فلسفه اسلامی در مواجهه با مسایل جدلی الطرفین چه مسیری را در پیش گرفته است؟ اهمیت این پرسش و لزوم پرداختن به آن وقتی آشکارتر می شود که مسایل جدلی الطرفین فلسفی دلیل بر ناتوانی و بی جوازی طبیعت عقل در گذر شناختاری به آن سوی طبیعت گرفته شود. در فلسفه غرب، این دلالت را کانت به انجام رسانید و فروغ دانش مابعدالطبیعه یا فلسفه اولی را به کاستی و خاموشی کشاند. فلسفه اسلامی، به سان همه فلسفه های دیگری که در صدد اکتشاف برابرایستاها یا اعیان فراطبیعی، احکام و آثار آنها بوده اند، با فلسفه ای روبه رو است که بر پایه نظام مندی خود، آنها را از مرتبه شناخت بخشی پایین می آورد. بدین ترتیب، این مقاله با پایه قراردادن موقعیت مسایل جدلی الطرفین در فلسفه نقادی کانت، مواجهه فیلسوفان فلسفه اسلامی را با این قبیل مسایل بازگو می کند تا در نهایت معلوم شود که چرا آنچه بخشی از دلیل کانت بر طرد شناختاری بودن دانش مابعدالطبیعه شد در فلسفه اسلامی چنین نشد: فیلسوفان فلسفه اسلامی، برخلاف کانت، مسایل جدلی الطرفین این دانش را به طبیعت عقل نسبت ندادند.

    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، مسائل جدلی الطرفین، نقد مابعدالطبیعه، اصل تناقض، طبیعت عقل
  • عیسی موسی زاده*، علی آقایی پور، محمدعلی مبینی صفحات 103-122

    بحث از بدن از مباحثی است که تا قبل از مرلوپونتی نگاه جدی به آن نشده بود، ولی مرلوپونتی با پدیدارشناسی ادراک حسی آن را اصل و محور اندیشه خود قرار داد و از آن پس تحقیقات خوبی درباره بدن انجام شد و هر روز بر تعداد آنها افزوده می شود. در مقاله حاضر، با روش توصیفی تحلیلی و مقایسه ای، می کوشیم ضمن توصیف دیدگاه های مرلوپونتی و ملاصدرا، ظرفیت های فلسفه اسلامی در بحث بدن را بررسی کنیم. تحقیق پیش رو به این نتیجه رسیده است که روش شهودی برهانی ملاصدرا نه تنها دستاوردهای روش پدیدارشناسی مرلوپونتی درباره بدن را تا حد بسیار پوشش می دهد، بلکه آورده های افزون تری هم دارد که نشان دهنده عمق، گستره و توان تبیین گری رویکرد و دیدگاه وی است. ملاصدرا و مرلوپونتی هر دو با بیان های مخصوص خود به عالم بودن بدن، رو به سوی جهان بودن آن، فعال بودن و ساختنی بودنش اشاره دارند؛ ولی ملاصدرا برخلاف مرلوپونتی اولا با توجه به ذاتی دانستن نفس مندی برای بدن توانست به بدن های دیگری غیر از بدن مادی، مانند بدن مثالی، قایل شود؛ و ثانیا نه تنها جهان را منحصر در جهان تجربی و پدیداری نمی کند، بلکه حتی آن را منحصر به و در نسبت با بدن بودن نمی کند و از باب نمونه قایل به جهان معقولی است که در نسبت با و متحد با مرتبه عقل انسان است.

    کلیدواژگان: مرلوپونتی، ملاصدرا، بدن، نفس، جهان، آگاهی
  • منصور نصیری* صفحات 123-143

    مقاله پیش رو علاوه بر مقدمه ای درباره ماهیت نفس، از سه بخش اصلی تشکیل شده است: در بخش نخست، پس از اشاره به دیدگاه های مختلف درباره ماهیت نفس جایگاه ابن ملاحمی در میان این دیدگاه ها را مشخص کرده ایم و نشان داده ایم که وی به مادی بودن نفس معتقد است؛ در بخش دوم، دو استدلال وی را برای رد اعتقاد به نفس مجرد تبیین کرده ایم؛ و در بخش سوم هفت استدلال از استدلال های فیلسوفان درباره مجردبودن نفس را مطرح، و از دیدگاه ابن ملاحمی تحلیل و بررسی کرده ایم.

    کلیدواژگان: ابن ملاحمی، نفس، تجرد نفس، بررسی ادله فیلسوفان، دیدگاه ها درباره نفس
  • زهرا نجفی*، حسین اسفندیاری صفحات 145-165

    «حیث التفاتی» مفهومی محوری در فلسفه ذهن و گفت وگوهای فلسفی معاصر است. چگونگی امکان حیث التفاتی و نیز نحوه تعین محتوای ذهنی یکی از مسایل مهم حیث التفاتی است که تبیین آن مبتنی بر مبانی مختلف فلسفی تفاوت می کند. به همین دلیل این مقاله حیث التفاتی را از منظر محمدحسین طباطبایی و فودور، درتسکی و میلیکان از فیلسوفان ذهن معاصر تبیین می کند. در این بین فیلسوفانی که به نظریات علی و غایی محتوا در تبیین حیث التفاتی قایل اند، مبتنی بر فیزیکالیسم می کوشند حیث التفاتی و محتوای ذهنی را به زعم خود طبیعی کنند. نویسنده معتقد است با توجه به مبانی فلسفی طباطبایی، می توان پاسخی نو برای مسئله امکان حیث التفاتی و تعین محتوای ذهنی یافت. این تبیین که نوعی تقریر علی است، بدون نفی نگاه مادی انگارانه به علم ممکن نیست. در این مقاله نشان داده ایم که می توان پاسخ پیشنهادی مستخرج از مبانی طباطبایی را با نوعی تلفیق با نظریات محتوا بازسازی کرد و می توان گفت مکانیسم های تبیین شده از طریق نظریات محتوا، فرآیندهای مادی است که نقش اعدادی در تعین محتوا و حیث التفاتی دارند.

    کلیدواژگان: حیث التفاتی، محمدحسین طباطبایی، نظریات علی، نظریات غایی، محتوا، علم
  • مهدی کریمی*، احمد واعظی صفحات 167-186

    اندیشه شهود که در فلسفه سهروردی برای تبیین هستی شناسی نفس و ادراک بیان شده است، می تواند به نحوی جامع پدیدارهای ادراکی را توجیه کند. فیلسوفان مسلمان و اندیشمندان غربی به پرسش از چیستی ادراک و آگاهی پاسخ های گوناگونی داده اند. در میان پاسخ ها دو سنت دوگانه انگاری و این همانی شهرت و کارایی بیشتری دارد. سنت دوگانه انگاری، که عقیده فیلسوفان مسلمان و منطبق بر آموزه های دینی است، با تقریرهای متعددی بیان شده است. در این میان تقریر سهروردی که مبتنی بر درکی تجربی شهودی از نفس است و از شهود به مثابه روش بررسی مسایل نفس بهره می گیرد، از قابلیت بیشتری برای حل مسئله ادراک برخوردار است. ویژگی شهودی دیدگاه سهروردی این امکان را می دهد که با درکی مستقیم سراغ مسایل نفس برویم و تبیینی پذیرفتنی برای هر یک از مشکلات مطرح کنیم. در این پژوهش می کوشیم با تکیه بر دیدگاه اشراقی به پرسش اصلی چیستی ادراک و آگاهی پاسخ دهیم. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است و از اندیشه شهود برای فهم و بررسی مسایل ادراک بهره می گیریم.

    کلیدواژگان: شهود، آگاهی، ادراک، شکاف تبیینی، سهروردی
  • محمد مصطفایی* صفحات 187-206

    تبیین سنخ وجود خدا و وجود ممکنات از مسایل غامض در الاهیات فلسفی و کلامی محسوب می شود. در آثار میرداماد درباره تبیین ارتباط وجودی خدا با ممکنات مطالبی وجود دارد که بعضا متعارض می نماید. بسیاری از مبانی فلسفی وی همچون مباحث هستی شناسی، تناسب عینی علت و معلول، اصل «معطی شیء فاقد شیء نیست»، قاعده «الواحد لایصدر عنه الا الواحد»، تقرب و تبعد موجودات نسبت به خداوند، علم الاهی و اتحاد عالم و معلوم، با هم سنخی همخوانی دارد، ولی برخی مبانی دیگر وی مانند قول اشتهاری اصالت ماهیت، با تباین وجود خدا و ممکنات قرابت بیشتری دارد. بررسی و تحلیل نظریات میرداماد در این مسئله این نتیجه را ثمر می دهد که وی هم سنخی وجود خدا و وجود ممکنات را قبول دارد و تباینی بین آنها به صورت مطلق روا نمی داند. هم سنخی لوازمی دارد که آثار میرداماد با آنها همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: میرداماد، وجود خدا، وجود ممکنات، وحدت شخصی وجود، وحدت تشکیکی وجود.
  • مهدی عباس زاده* صفحات 207-232

    علوم شناختی، دانش مطالعه مغز، ذهن، هوش و فرآیندهای مرتبط با آنها است. دو وظیفه اصلی این دانش عبارت اند از: 1. تولید مدل های توصیف کننده رفتار مغز انسان و عملکردهای شناختی، 2. تبیین مقایسه سه عاملی پیچیده ذهن، مغز و رایانه. فرضیه اصلی و غالب این دانش این است که تفکر، پدیده ای «بازنمودگر» و «محاسباتی» است و البته این فرضیه، با انتقادات محققان غربی مواجه شده است. نوشتار حاضر با روش تحلیلی عقلی در صدد تبیین نسبت علوم شناختی و فلسفه اسلامی است و نشان داده است که برخی مبانی و رویکردهای رایج علوم شناختی، مشتمل بر: 1. مادی انگاری و طبیعی گرایی ذهن یا نفس، 2. انحصارگرایی در روش تجربی و علمی در مطالعات ذهن، 3. جبرگرایی در کنش های انسانی، 4. نسبی گرایی شناخت، و 5. مادی انگاری شناخت، همگی با مباحث علم النفس و معرفت شناسی در فلسفه اسلامی در تقابل اند. با این حال، این قبیل تقابلات را نباید منفی و سلبی تلقی کرد، بلکه به گونه ای مثبت و ایجابی می توان از این تقابلات، ضرورت عطف توجه فزون تر محققان علوم شناختی به مباحث عقلی فلسفه اسلامی و بالعکس لزوم التفات بیشتر محققان فلسفه اسلامی به یافته های علوم شناختی را درک کرد.

    کلیدواژگان: علوم شناختی، شناخت، معرفت، ذهن، نفس
  • روح الله فروغی* صفحات 233-247
    خداباوران معتقدند خدا دارای صفات کمالی گوناگونی همچون علم و قدرت و حیات است و همان گونه که وجودش برترین و بالاترین وجود است صفات کمالی نیز در بالاترین مرتبه اش از آن خدا است. در میان مسلمانان در چگونگی اتصاف خدا به این صفات اختلاف هایی وجود دارد. گفته شده که معتزله صفات را از او نفی کرده و ذات را نایب صفات می دانند. اشاعره صفات خدا را زاید بر ذات او دانسته و حکما صفات را عین ذات می دانند. با پذیرش این مسئله که صفات خدا عین ذات او است این پرسش پیش آمده است که: چگونه صفات متعددی که با ذات خدا یکی است، سبب راه یافتن تعدد و تکثر در ذات وی نمی شود؟ این اشکال سبب شده است پاسخ های گوناگونی به آن داده شود. این پاسخ ها تلاش هایی بر اثبات صفات خدا و اتحاد این صفات با ذات او، همراه با پذیرش مفروضات در مسئله است. در این نوشتار این پاسخ ها نقل و ارزیابی شده و در نهایت دیدگاه عرفا ترجیح داده شده است.
    کلیدواژگان: ذات خداوند، وحدت، کثرت، صفات، مفاهیم
|
  • Hamid Reza Shariatmadari * Pages 5-19
    The fourth century AH is considered as one of the most prominent periods of Islamic history and civilization in terms of intellectual diversity and committed free thinking. This period can be called the age of free scientific and philosophical councils away from the traditional prejudices and demarcations in religious societies, which, however, differs from some of the intellectual circles of the current age that consider free thinking as opposed to the commitment to religion and revelation. If we know the essence of liberal thinking as humanism and rationalism, we should consider the fourth century AH as one of the most liberal-minded periods in human history, which was associated with human concerns before the renaissance of the West and left the field open to human intellect. Yet it never maintained a discrepancy between open and free thinking about human concerns and religious attachments. Hence, the words of some fourth-century thinkers is noteworthy stating that the humanism of this period was religious humanism, and that its rationalism, as it employed human heritage and the early sciences, also believed in and relied on revelatory teachings. In addition, it did not hesitate to communicate and talk with atheists and apostates. The purpose of this article is to explain the dimensions of the religious free thinking and to show its characteristics and theoretical foundations, the most important of which are humanism and rationalism. This period is known as the era of scientific meetings and circles. This paper seeks to show the relationship between these assemblies and basically the relationship between the parliament-orientation and dialogue-orientation of this period with free thinking.
    Keywords: : Religious free Thinking, Humanism, Rationalism
  • Ali Mahjur *, Hanieh Ali Asghari Pages 21-40
    This article first explores Augustine's view of the subject of time and proves that from Augustine's point of view the nature of time is mental not objective. According to his explanation of time extension, it is indeed our mind that, given the passage of time, imagines the extension for the present. According to Augustine, the fact is that the moment that comes and destroys the previous one has no extension. Future, whether long or short, is nothing but our expectation which is attributed to time by mind. After proving the subjectivity of time, the place of time in theology and also the relationship of time with God are examined from Augustine's perspective. Given the negation of the objectivity of time, what is related to man as time is not related to God, and therefore God takes precedence over man's time.
    Keywords: Nature of Time, Metaphysics of Time, Eternity, Augustine, Book of Confessions, Relationship between God, Time
  • Ali Abdi *, Mohammad Mahdi Alimardi Pages 41-59

    Describing the nature of care ethics and analyzing its superior performance compared to previous theories in the field of ethics, this article raises a critical discussion about the difficulties faced by this type of ethics. The result of the discussion and critical consideration is that the care ethics is initially designed based on a situation-oriented perspective and against theories based on justice, that is, in the theory of care there is a kind of privatization of ethics compared to general justice. Of course, the controversial point of care ethics is in the uncontrolled development of the field of behavior (from personal, lenient, and compassion-oriented ethics) to the field of social justice, exchange, and calculation. Therefore, using Rawls' efforts in the theory of justice, as well as its extension to political liberalism, it seems that the theory of care can be considered as a complement to justice-oriented theories, later than these theories, and also as the criterion for maximum separation between law and ethics.

    Keywords: Care Ethics, Privacy, Public Sphere, virtue, Theory of Justice
  • JAMAL Babalian *, HADI Memar Khucheh Bagh, Seyyed Ziya Al-Din Olyanasab Pages 61-80

    Explaining Sadra's principles based on psychology and using descriptive analytical method, we propose an illuminating explanation of death and try to deal with the fact that the soul has "light" essence in the higher world and "fiery" essence in the lower world, and that the origin of material and physical forces for everything is in the Hereafter. By generalizing the meaning of death, Sadr al-Din Shirazi introduces a new concept, which is the annihilation of the inferior being in the higher being. He expresses the flow of death in the whole body of the universe, and finally concludes that the universe inwardly has a constant variety of decay and actuality, and that the truth of death is the separation of the attributes, not the essence. In addition, he believes that the basic rule in the emergence of death is the destruction of the apparent structure of the world, according to which, the fiery existence of the soul is extinguished by Azraeli blowing and the soul enters the holy world.

    Keywords: Sadr al-din Shirazi, Death, Shawahed al-Robubiyyah, soul, Azraeli Blowing
  • Amir Diwani * Pages 81-101

    This article is the answer to the question: What path has Islamic philosophy taken in the face of polemical issues? The importance of this question and the need to address it becomes clearer when the bilateral polemical issues are considered as the reason for the inability and impermissibility of the nature of intellect in the cognitive transition beyond nature. In Western philosophy, this was done by Kant, and the light of metaphysical knowledge or the first philosophy was reduced to extinction. Islamic philosophy, like all other philosophies that have sought to discover supernatural beings, their rules and effects, is confronted with a philosophy that, based on its system, lowers the mentioned concepts from their cognitive level. Thus, based on the position of bilateral polemical issues in Kant's critical philosophy, this article recounts the encounters of Islamic philosophers with such issues to finally explain why what became part of Kant's reason for rejecting the cognitive nature of metaphysical knowledge did not happen in Islamic philosophy. Philosophers of Islamic philosophy, unlike Kant, did not attribute the bilateral polemical issues of this knowledge to the nature of intellect.

    Keywords: Islamic Philosophy, Bilateral Polemical Issues, Critique of Metaphysics, Principle of Contradiction, Nature of Intellect
  • Isa Mousazadeh *, Ali Aghaeepour, Mohammad Ali Mobini Pages 103-122

    The subject of "body" is one of the topics that was not taken seriously before Merleau-Ponty, but he made it the basis of his thought with the phenomenology of sensory perception, and since then good studies has been done on the body whose number is increasing every day. In the present article, using a descriptive-analytical and comparative method, we try to examine the capacities of Islamic philosophy on the subject of body while describing the views of Merleau-Ponty and Mulla Sadra. The research concluded that Mulla Sadra's intuitive-argumentative method not only covers to a large extent the achievements of Merleau-Ponty's phenomenological method about the body, but also has additional attainments that show the depth, breadth, and explanatory power of his approach and view. Both Mulla Sadra and Merleau-Ponty, in their special statements, refer to the body as being knower, towards the world, active and constructive. But unlike Merleau-Ponty, Mulla Sadra, due to believing in the innate knowledge of the soul for the body, was able to consider bodies other than the material body, such as the analogical body. In addition, he not only did not consider the world to be limited to the empirical and phenomenal world, but he did not even limit it to being in relation to the body, and for example he considered a rational world which is in relation to and united with the level of human intellect.

    Keywords: Merleau-Ponty, Mulla Sadra, Body, soul, world, consciousness
  • Mansour Nasiri * Pages 123-143

    The present article, in addition to an introduction to the nature of the soul, consists of three main sections. In the first part, after referring to different views on the nature of the soul, we identify Ibn Molahemi's position and show that he believes in the materiality of the soul. In the second part, his two arguments for rejecting the immaterial soul are explained. And in the third section, we present seven arguments of philosophers about the immateriality of the soul and analyze and examine them from Ibn Molahemi's point of view.

    Keywords: Ibn Molahemi, soul, Immateriality of Soul, Study of Philosophers' Arguments, Views on Soul
  • Zahra Najafi *, Hossein Esfandiari Pages 145-165

    "Intentionality" is a central concept in the philosophy of mind and contemporary philosophical discourses. How it is possible and also how to determine the mental content are among the important issues in this regard, the explanation of which differs based on different philosophical principles. For this reason, this article explains intentionality from the perspective of Mohammad Hoseyn Tabatabai and the contemporary philosophers namely Fodor, Dartsky, and Millikan. Philosophers, who believe in the causal and ultimate theories of content in explaining intentionality, try to naturalize intentionality and mental content based on physicalism in their opinion. The author believes that according to Tabatabai's philosophical foundations, a new answer can be found to the problem of the possibility of intentionality and determination of mental content. This answer, which is a kind of causal statement, is not possible without denying the materialist view of science. In this article, we have shown that the proposed response derived from Tabatabai's principles can be reconstructed by a kind of integration with content theories, and it can be said that the mechanisms explained by content theories are material processes that play a preparatory role in determining content and intentionality.

    Keywords: intentionality, Mohammad Hoseyn Tabatabai, Causal Theories, Ultimate Theories, content, Science
  • Mahdi Karimi *, Ahmad Vaezi Pages 167-186

    The idea of ​​intuition, which is expressed in Suhrawardi's philosophy to explain the ontology of the soul and perception, can comprehensively justify perceptual phenomena. Muslim philosophers and Western thinkers have given various answers to the question of what perception and consciousness are. Among the answers, the two traditions of dualism and monism are more famous and efficient. The tradition of dualism, which is the belief of Muslim philosophers and conforms to religious teachings, has been expressed in various ways. Meanwhile, Suhrawardi's view, which is based on intuitive empirical perception of the soul and uses intuition as a method of studying the problems of the soul, has a greater ability to solve the problem of perception. The intuitive feature of Suhrawardi's view allows us to approach the issues of the soul with a direct understanding and offer an acceptable explanation for each of the problems. In this study, we try to answer the main question of what perception and consciousness are based on the illuminating attitude. Using descriptive-analytical method, this research has used the idea of intuition to understand and study the problems of perception.

    Keywords: intuition, consciousness, Perception, explanatory gap, Suhrawardi
  • Mohammad Mostafayi * Pages 187-206

    The typology of the existence of God and the existence of possibilities is one of the ambiguous issues in philosophical theology. One of the Islamic philosophers is Mirdamad. In his works on explaining the relationship between the existence of God and the possible existents, there are issues that sometimes seem contradictory. Many of his philosophical principles such as ontological ones, objective proportion of cause and effect, the principle of "the giver of an object cannot be without it", the rule of "nothing can be issued from a single object except one", the closeness of creatures to God and their distance from Him, divine knowledge and the union of the knower and the known, are consistent with being of the same type. But some of his other principles, such as the famous utterance of the principality of essence, are more closely related to the contrast between the existence of God and the existence of possibilities. The study and analysis of Mirdamad's theories on this issue led to the conclusion that he accepted the similarity between the existence of God and the existence of possibilities and did not consider the contrast between them to be absolutely correct. Similarity has consequences that Mirdamad's works are consistent with.

    Keywords: Mirdamad, existence of God, Existence of possibilities, Personal Unity of Existence, Gradation Unity of Existence
  • Mahdi Abbaszadeh * Pages 207-232

    Cognitive science is the study of the brain, mind, intelligence, and related processes. The two main tasks of this science are: 1. To produce models that describe the function of the human brain and cognitive functions, 2. To compare the complex three-factor of the mind, brain and computer. The main and dominant hypothesis of this science is that thinking is a representative and computational phenomenon, and of course this hypothesis has been criticized by Western scholars. Using analytical-rational method, the present article seeks to explain the relationship between cognitive science and Islamic philosophy and show that some common principles and approaches of cognitive science, including: 1. materialism and naturalism of mind or soul, 2. exclusivism in experimental and scientific methods in the studies on mind, 3. determinism in human actions, 4. relativism of cognition, 5. materialism of cognition, are all in conflict with the psychology and epistemology in Islamic philosophy. However, such contrasts should not be considered negative, but rather in a positive way, it can be understood that cognitive scientists need to pay more attention to the rational issues of Islamic philosophy, and conversely, researchers of Islamic philosophy need to consider the findings of the cognitive science.

    Keywords: Cognitive science, cognition, Knowledge, Mind, soul
  • Roohollah Forooghi * Pages 233-247
    Theists believe that God has various perfection attributes such as knowledge, power and life, and just as his being is the highest and most transcendent existence, the perfection attributes are also ascribed to God in their highest level. There are differences among Muslims about how the attributes are ascribed to God. It is stated that the Mutazilites deny the attributes of God and consider His essence as a substitute for the attributes. The Asharites consider the attributes of God to be superfluous to His essence, and the philosophers consider them to be identical to His essence. Accepting the fact that the attributes of God are identical to the essence, the question arises: how can the many attributes that are one with the essence of God not lead to multiplicity in His essence? Various answers have been given to this question. These answers seek to prove the attributes of God and to unite these attributes with His essence, while accepting the assumptions in the question. In this article, these answers are quoted and evaluated, and finally the view of mystics is preferred.
    Keywords: God's Essence, Unity, plurality, attributes, Concepts